fredag 25 september 2015

Tips inför bilköp del 4

Jag har redan nämnt begreppet "tjejkörd" två gånger i den här guiden så det börjar väl bli dags att ta upp dess betydelse till ytan.
I dagens feminist-Sverige är det naturligtvis bra att ha en bil som är "tjejkörd".
När Gudurun Av-skyr-man skanderar på gator och torg vänds alltså ett av det mer självklart negativa uttrycken till något positivt.
Men kan någon förklara för mig varför tjejer då skulle vara bättre på att köra bil eller ta vara på sin bil än killar eller människor i allmänhet?
Snarare är det väl tvärt om, då det bland oss bilintresserade (tyvärr) finns klart fler killar och bilintresserade brukar oftast förstå vikten av att byta olja och inte tokvarva motorn vid kallstart.
En annan variant på "körd"-temat är att bilen är "norrlandskörd".
Norrland är den mest glest befolkade delen av Sverige och också den del av Sverige som har mest grusvägar och mest snö och kyla.
En bil som är "norrlandskörd" är alltså körd långa sträckor på grusväg (vilket resulterat i ett signifikant mängd stenskott) samt utsatt för fler kallstarter än bilar från exempelvis Skåne.

En klyscha som brukar ses mot slutet av bilannonser är "Bör ses".
Detta skriver säljaren för att invagga köparen i en falsk tro att bilen är något extraordinärt och något värt att titta närmare på.
Naturligtvis stämmer inte detta och den som ger mig ett exempel på den begagnade bil som inte bör ses innan man köper den kan få ett tuggummi att hämta ut på närmaste Domus-varuhus.

Normalt avslutas bilannonsen med en prisuppgift aka "OBS! pris nu 1234567:- pok bvsa!" samt ett mobilnummer till ett kontantkort någonstans i Estland.
Även här ser du alltså en del förkortningar.
"Pok" betyder "prutat och klart", men det är det naturligtvis aldrig.
Det lönar sig nästan alltid att pruta på bilar!
"Bvsa" betyder "billigare vid snabb affär" och att säljaren antagligen snabbt vill bli av med bilen, anledningen till det kan man ju alltid spekulera i, men att hitta en hund begraven i sådana bilar är inte alls ovanligt, varken bildligt eller bokstavligt.

Så, känner du dig fortfarande sugen på en bil får du vänta tills nästa del som kommer när jag får lust att skriva den: "Jamen, vi åker väl och kollar ändå"

Den här blev kanske lite väl lång, men hoppas Du fick lite trevlig läsning ändå. Lycka till med nästa bilköp. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar