onsdag 9 september 2015

Tips inför bilköp del 2

En bilannons börjar ofta med en siffra om hur långt bilen i fråga har gått, ett miltal.
Denna uppgift är närapå lika vanlig som prisuppgiften och det händer att det sätts in annonser där enbart miltalet uppges, utöver bilmodell och säljarkontakt förstås.
Miltalet bör ses på med försiktighet främst av två skäl.
Dels förekommer det att säljare "glömmer" en siffra i miltalet som sätts ut i annonsen, för att får det att verka som att bilen har gått kortare sträcka än den i själva verket har gjort.
Om sedan en köpare kollar miltalet innan affär är det enkelt att bortförklara att man helt enkelt "glömt" en siffra i annonsen.
Den andra vanligt förekommande anledningen är att även själva miltalet görs om även i bilen som ska säljas, sk. mätarskruvning.
Många säger att det är en av de stora riskerna med import, men att de säger det är antagligen bara av rädsla för att själva "åka dit" då det, naturligtvis, även förekommer här i Sverige.

Efter miltalet börjar oftast bokstavskombinationerna och förkortningarna ta sin plats i bilannonsen. En vanlig sådan förkortning är "sv-såld", som naturligtvis vill påskina att bilen är såld ny i Sverige (och således lite av en garanti för att inte vara mätarskruvad).
Paradoxalt nog kan det även betyda att den -någon gång- är såld i Sverige men ursprungligen importerad från Azerbadzjan via Ankara och stöldanmäld i Botswana.
Dessutom grovt mätarskruvad.
En annan intressant tolkning är att förkortningen inte alls har något med ursprungsrike att göra utan helt enkelt betyder att bilen är svårsåld.
Således är det ett väldigt luddigt begrepp och vad det riktigt betyder vet du först när du tre år efter inköpet hittar några mystiska löv under växelspaksdamasken eller blir åtalad för häleri via Interpol.

En annan märklig bokstavslek är "mok", ibland förtydligat "m-o-k".
Jag trodde länge att mok var en yrkestitel för en person som jobbar med rörinstallationer och hade mycket svårt att få det att passa ihop med Renault Lagunor som snarare jobbat som barn- och hund-transportörer.
Plötsligt en dag slog det mig dock att förkortningen egentligen stod för att bilen ska vara utrustad med motor- och kupévärmare.
Det vill säga en grupp anordningar som under kalla dagar egentligen borde ha använts för att värma upp bilen inför start.
Antagligen får du med en motorvärmare, som är tänkt att värma motorn, i bilen.
Däremot får du inte med någon kupévärmare (den vill säljaren behålla till sin nästa bil) men kanske möjligheten att ansluta en sådan via ett gristryne någonstans inne i kupén.
I sällsynta fall får du även med en kabel som ska gå från motor-/kupévärmaruttaget i fronten till en stickkontakt i ditt garage.
Annars får du köpa en sådan dyrt på eBay eller Blocket eller något.

Vidare används även bokstavskombinationen "sov" eller "s-o-v".
Detta är ingalunda ett tecken på att du bör slumra till under annonsläsandet, snarare bör du vara mer alert än oftast när du läser detta.
Inte heller betyder det att bilen är extremt bäddbar eller är utrustad med toningsfilm ("knulltejp").
I själva verket har bokstavskombinationen inte alls något att göra med verbet att sova, utan är en förkortning för att bilen levereras med både sommar- och vinterdäck.
Märkligt vore det väl visserligen annars, då det är lag på att ha bägge delarna och säljaren knappast vill ha en uppsättning oanvändbara fjortontums vinterhjul liggandes i en skrubb.
Däcken som sådana är antagligen lika gamla som bilen och hårdare i gummit än Per Nuder (inget perverst menat...), detta gäller särskilt om bilen är sagd att vara "tjejkörd".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar