lördag 30 juli 2016

Veckans retro

Pokémon Go (eller Pokémon GO) är ett platsbaserat spel med förstärkt verklighet som utvecklats av Niantic och är utgivet av The Pokémon Company för IOS samt Android.
Spelet släpptes i juli 2016 och låter spelare fånga, strida, träna, och byta virtuella Pokémon som dyker upp ute i den riktiga världen med hjälp av smartphonens GPS och kamera.
Spelet är gratis att spela, men har köp tillgängliga i spelet.
I Sverige släpptes spelet den 16 juli.

Gameplay
Olika Pokémon finns i olika miljöer; till exempel hittas vatten-Pokémon nära vattendrag.
Det förväntas komma olika evenemang inuti spelet där spelare kan byta Pokémon med varandra för att utöka sin samling.
Ett armband som kallas Pokémon Go Plus kommer att kunna användas tillsammans med appen.
Armbandet använder vibration och blinkande lysdiod för att meddela spelaren om Pokémon i ens närhet.

Mottagande
Spelet slog igenom stort i USA, där över 5 procent av alla Androidanvändare laddade ner spelet och därmed passerade dejtingappen Tinder i populäritet, som låg på 2 procent.
Spelet har enligt vissa källor nästan lika många aktiva dagliga användare som Twitter och enligt en rapport det största mobilspelet i amerikansk historia, räknat i aktiva dagliga användare.
Större än både Slither.io och Candy Crush.
Två dagar efter den släpptes i USA, Australien och Nya Zeeland hade Androidanvändare tillbringat i genomsnitt 43 minuter i spelet, vilket var mer än andra appar som Facebook, WhatsApp, Instagram och Snapchat.

Mental Hälsa
Pokémon Go har ansetts förbättra den psykiska och fysiska hälsan hos spelare som lider av depression och social ångest.
Enligt Kashmira Gander på The Independent gör spelet det enkelt för personer som har social ångest att interagera med människor med olika bakgrunder.
Enligt Dr. John Grohol, grundare av Psych Central, främjar spelet motion och skapar en "stark förstärkning för människor att gå ut och bli mer aktiva".
Han berättar vidare att social interaktion och underhållning snarare än motion, är en nyckelfaktor till spelets framgång.

Kritik
Appen har lett till mindre fallskador hos användare, liksom väpnade rån.
Appen har också kritiserats för att använda platser såsom begravningsplatser och minnesmärken som områden för att fånga Pokémon, däribland minnesplatsen för koncentrationslägret Auschwitz.
Spelandet har också kritiserats för att skapa ouppmärksamma trafikanter med trafikolyckor som följd.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar