lördag 30 april 2016

Veckans retro

McCulloch är en amerikansk tillverkare av motorsågar och andra utomhus elverktyg.
Företaget grundades i Milwaukee, Wisconsin, 1943 av Robert Paxton McCulloch som tillverkare av små tvåtaktsbensinmotorer och lanserade sin första motorsåg 1948, Model 5-49.
McCulloch och dess varumärke ägs av Husqvarna.

McCulloch flyttade sin verksamhet till Kalifornien 1946.
På 1950-talet, McCulloch tillverkade Målrobot motorer, som såldes till RadioPlane på 1970-talet.
Dessa McCulloch 4318 liten fyrcylindrig motsatte horisontellt tvåtaktsmotorer var också populär för användning i olika små Biloljor, såsom Bensen B-8M och Wallis WA-116.

McCulloch började också Paxton Automotive, tillverkning McCulloch-märkta överladdare som den monterad på Kaiser Manhattan, 1957 Studebaker Golden Hawk, och Ford Thunderbird.

År 1959 producerade de sitt första kart motor, McCulloch MC-10, en anpassad motorsåg tvåtaktsmotor.
Bill Van Tichelt av VanTech Engineering designade och producerade en av de första specialiserade grenrör för McCulloch kart motor.

År 1964, McCulloch grundade Lake Havasu City, Arizona, med en fabrik och bostäder för sina anställda.
År 1967, McCulloch avbröt sin linje av utombords båtmotorer som det började efter 1956 köpet av Scott-Atwater Manufacturing Company i Minneapolis, Minnesota -.
Tillverkaren av Scott-Atwater utombords båtmotorer.

På 1970-talet sitt sortiment utökades för att lägga till generatorer, häcksaxar, sträng trimmare och lövblåsare, men började en snävt fokus på gräsmatta och trädgårdsprodukter.

Black and Decker köpte McCulloch den 4 oktober, 1974 och sålde företaget till en privat grupp i november 1984.

I januari 1999 lämnade företaget för kapitel 11 konkurs och sålde sin europeiska divisionen till Husqvarna AB.
I oktober 1999 var den nordamerikanska verksamheten som förvärvats av det taiwanesiska företaget Jenn Feng Industrial Co, Ltd Jenn Feng lagt elverktyg och högtryckstvätt till sortimentet.

I mars 2003 undertecknade MTD Products Inc ett distributions- och licensavtal med Jenn Feng där MTD skulle enbart producera McCulloch produkter i Nordamerika.

I mars 2008 förvärvade Husqvarna Jenn Feng utomhusprodukter division, att få tillgång till varumärket McCulloch på den nordamerikanska marknaden.
McCulloch är sedan ett varumärke inom Husqvarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar