lördag 26 mars 2011

Veckans Retro.

Björnes Magasin
Som mååååånga av oss växte upp med,beundrade,& ville ha hans pepparkakor..


Björnes magasin, barnprogram som handlar om nallebjörnen Björne, spelad av Jörgen Lantz 1987–2000 och senare av Pontus Gustafsson. Programmet hade premiär den 31 augusti 1987 och det sista avsnittet sändes 2004.

Bakgrund:
En av dem som fått sitt genombrott tack vare serien är komikern Robert Gustafsson. Bland andra medverkande finns Anders Lundin, Carl-Einar Häckner, Vanna Rosenberg, Anders Linder, Roger Westberg, Johan Ulveson och Eva Funck.
Björne har även ett antal icke-mänskliga vänner, en hund av trä vid namn Hugo, en käpphäst som heter Branka, två blommor som heter Lisa och Bertil, samt en snigel av tyg som heter Snigel. Björne och hans vänner ser ofta på olika korta barnprogram som de väljer ut ur ett kartotek.

Serien skapades av Kerstin Hedberg och Anita Bäckström. Björnes magasin blev i en omröstning i tv-programmet Folktoppen framröstat till det näst bästa barnprogrammet genom tiderna efter Fem myror är fler än fyra elefanter.

Till Björnes karakteristiska drag hör att han tycker mycket om att äta pepparkakor. Han är dock inte lika bra på att dela med sig av dem. Vidare brukar han sätta plåster på sina vänner när de har ont någonstans. Björne är en mycket tillgiven och trogen vän, om än något klumpig. Hans vänner lär honom ofta hur olika företeelser fungerar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar