lördag 2 november 2013

Veckans retro

Karl-Alfred, (orig. Popeye, ursprungligen med namnet Thimble Theatre), är en amerikansk tecknad serie för dagspressen, skapad av E.C. Segar.
Serien fick premiär den 19 december 1919, och Karl-Alfred själv dök första gången upp den 17 januari 1929 - det dröjde dock till 1970-talet innan seriens titel ändrades från Thimble Theatre till Popeye.
Titelfiguren har också figurerat i serietidningar, animerade kortfilmer (1933-1957), tv-serier och en spelfilm.

Historia

Serien kretsade ursprungligen kring Olive Oyl (Olivia på svenska), hennes pojkvän Harold Hamgravy, bror Castor, och föräldrar Cole och Nana.
I januari 1929, när serien hade pågått i dryga nio år, debuterade Popeye (Karl-Alfred), som en bifigur i rollen som en fartygskapten inhyrd av Castor.
Efter en kortare sejour lämnade sjömannen serien, men återkom tack vare sin popularitet snart igen, och med tiden försvann Hamgravy ur serien, Olivia och Karl-Alfred blev ett par, och den senare blev seriens huvudperson.

Figurer

Karl-Alfred (Popeye är en sjöman, ständigt rökandes majspipa, och med ett ankare tatuerat på armen. Han blir otroligt stark när han äter spenat.
Olivia (Olive Oyl) är Karl-Alfreds flickvän, och seriens ursprungliga huvudrollsinnehavare.
Frasse ( J. Wellington Wimpy) är en livsnjutare som ständigt äter hamburgare vilket till en början, innan hamburgare hade kommit till Sverige, översattes som parisare.
Bluto (på svenska även kallad Brutus) är Karl-Alfreds ärkefiende.
Även han var ursprungligen en bifigur och medverkade endast i en enda av Segars serieäventyr.
I och med de animerade filmerna nådde han dock popularitet, och efter Segars död blev han också en återkommande figur i serien.
Lill-Pär (Swee'Pea) är ett hittebarn som omhändertas av Karl-Alfred och Olivia.

Upphovsrätt

Upphovsrätten för Karl-Alfred gick ut i EU 1 januari 2009.
Det står alltså nu vem som helst fritt att rita, publicera och t.o.m. tjäna pengar på bilder av Karl-Alfred. Varumärket "Popeye" är däremot intakt och kan fortfarande inte användas fritt utan överenskommelse med ägaren King Features.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar