lördag 14 september 2019

Veckans retro

Fredagen den trettonde

Bakgrund och historik
Föreställningen om fredagen den trettonde som olycksdag kan tidigast beläggas i mitten av 1800-talet, och verkligt spridd bland folk i allmänhet blev den först på 1900-talet.
Idén vann anklang inte minst inom litteraturen, till exempel i Thomas W. Lawsons roman Friday, the Thirteenth (1907), som handlar om panik bland börsmäklare på Wall Street.
Först under decennierna därefter började man på allvar uppfatta fredagen den 13 som en dag då man borde ta sig i akt, och under de senaste decennierna har vi fyllt på mytfloran genom att söka oss tillbaka i historien på jakt efter diverse olyckor som sägs ha inträffat på datumet ifråga.
Ett av de senaste tillskotten är att ett betydande antal ordensmedlemmar från Tempelherreorden blev fängslade av Filip IV av Frankrike fredagen den 13 oktober 1307 på order av påven Clemens V.
Många av dessa torterades och avrättades dessutom.

En annan hypotes grundar sig på att Jesus hade tolv lärjungar, och när Jesus förråddes var Judas Iskariot den trettonde vid bordet.
Det kan även ha varit så att det baseras på att det fanns sammanlagt tretton personer och att Jesus korsfästes och dog på långfredagen.

Vidare finns i den nordiska mytologin en berättelse om hur svekets och ondskans gud Loke kom som den trettonde gästen till ett gästabud i Valhall och sedan lurade blinde Höder att skjuta sin egen bror Balder till döds med en mistelpil.

Folktro
Fredagen betraktades i det gamla bondesamhället som ett slags helg- och vilodag, en dag som var olämplig att börja med ett arbete på och det man gjorde fick inte vara bullersamt.
Det var också olämpligt att starta en resa, särskilt en längre mer äventyrlig resa, speciellt till sjöss.
Talet 13 betraktas som ett magiskt tal inom folktro och magi.

Fobier
Triskaidekafobi (av grekiskans treiskaideka ’tretton’ och phobos ’rädsla’) är fobi för talet tretton och fobi för fredagen den trettonde specifikt kallas paraskavedekatriafobi eller paraskevidekatriafobi" av grekiskans Παρασκευή (paraskeví) ’fredag’, δεκατρείς (dekatreís) ’tretton’ och φοβία (fobi) ’rädsla’.


De flesta vet att det är skrock, men ändå vill vi kanske inte utmana gamla vidskepelser.
En av fobierna, rädslan för fredagen den trettonde, har ett eget namn: paraskavedekatriafobi.
Så varifrån kommer den?
En del pekar på sista nattvarden, då Jesus enligt den kristna tron samlade sina tolv lärjungar för att sedan bli förrådd av Judas.
Kopplingen här är att de var 13 till bordet och att Jesus avrättades på en fredag.

Fredagen den 13:e – en historia ur två böcker
Dagens skräck för fredagen den trettonde kommer ur två böcker.
Den första skrev den engelske journalisten Henry Sutherland Edwards som 1869 publicerade sin biografi över den italienske kompositören Gioachino Rossini.

Under sin sista tid i livet omgavs Rossini av vänner och beundrare och den åldrade kompositören berättade ofta om hur han ogillade både siffran 13 och fredagar.
Att Rossini avled fredagen den 13 november 1868 blev som ett tecken på att dagen måste vara förhäxad.

Det skulle dröja ytterligare 40 år innan den fick genomslag över hela världen.
Anledningen var den karismatiske bankmannen och börsspekulanten Thomas W. Lawson som skrev boken ”Fredagen den 13:de” om hemska saker som kan hända på världens börser.

Boken fick en så stort genomslagskraft att Dagens Nyheter 1911 skrev om mannen som köpte boken just på fredagen den 13:e bara för att ge bort den till första bästa person på gatan för att slippa drabbas av all världens otur.

Det här vet vi om otursdagen fredagen den 13
I dag är böckerna sedan länge glömda, men skrocket sitter i. Så vad är då fakta i allt skrock?

Jo, försäkringsbolaget Trygg-Hansa gick för några år sedan till botten med dagen och kom fram till att det borde vara en turdag: Det sker 7 procent färre olyckor fredagen den 13, jämfört med andra dagar.
3 procent färre än en normal fredag.

Även Myndigheten för samhällsskydd och beredskap har tagit frågan om otursdagen på största allvar och kommit fram till exakt samma sak: "Fredag den 13:e är inte farligare än andra dagar", skriver myndigheten.

8 saker som hände fredagen den 13
Fredag 13 januari 1854. Anthony Faas från Philadelphia fick patent i USA på dragspel.

Fredag 13 augusti 1899. Alfred Hitchcock föds. Hitchcock räknas som skräckfilmens mästare och regisserade filmer som "Psycho", "De 39 stegen" och "Studie i brott".

Fredag 13 juli 1923. Hollywood-skylten i Kalifornien invigs.

Fredag 13 juni 1952. Catalinaaffären. En svensk DC-3:a sköts ner av Sovjet och samtliga åtta ombord dog.
Det svenska planet hade signalspanat på Sovjet.

Fredag 13 oktober 1972. Ett plan med rugbyspelare från Uruguay nödlandar i Anderna.
Vraket med 16 överlevare hittas drygt två månader senare, den 22 december.
De överlevande har tvingats äta sina döda kamrater för att överleva.
Händelsen blev filmen "Alive" från 1993.

Fredag 13 september 1996. Rapparen Tupac Shakur dör.
Han blev offer för en drive-by shooting sex dagar tidigare i Las Vegas.
Mordet är inte uppklarat.

Fredag 13 januari 2012. Kryssningsfartyget "Costa Concordia" gick på grund och sjönk för att kaptenen ville göra en hälsningsgir till en kollega som bodde i närheten.
32 personer dog, kaptenen dömdes till 16 års fängelse för vållande till annans död.

Fredag 13 april 2029. Astroiden 99942 Apophis passerar förbi jorden på 30 000 kilometers höjd, det vill säga bara en tiondel av avståndet mellan jorden och månen.
Astroiden som är 325 meter lång skulle vid en kollision påverka jordens klimat i flera tusen år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar