lördag 21 maj 2011

Veckans Retro.

Maxx var en tysk musikgrupp som hade en kort med intensiv internationell framgång 1994 med två jättehits; Get-A-Way och No More (I Can't Stand It). 
Namnet Maxx står för Maximum Extacy och representerar medproducenternas The Hitman (David Brunner), Dawhite (O'Jay, medproducent och rappare i Real McCoy), sångerskan Linda Meek och rapparen Gary Bokoe arbete. 
Gruppen hade även två dansare vid namn Emelle och Louise. Kännetecknet i deras musik var en blandning av reagge, rap och speed muffin. Maxx var ett märke hos Critique Records.

Framgångar 
Utan att vara begriplig likt vissa andra, är den musikaliskt banbrytande Maxx motsägelsefull och okonventionell. 
På bara ett år hade Maxx blivit en av Tysklands mest framgångsrika musikexporter i pophistorien. 
Get-A-Way såg till att Maxx blev en känd grupp i stort sett bara över en natt. 
Låten sålde ensamt mer än 400 000 exemplar i Tyskland och nådde guldstatus. 
I övriga Europa sålde den mer än 1 100 000 exemplar. 
Den låg #11 på den israeliska listan, #1 på flera franska listor och #5 i Storbritannien. 
Britterna var så entusiastiska i Maxx att de bjöd in gruppen till det prestigefyllda programmet Show Top of the Pops inte mindre än tre gånger. 
Med 18 miljoner tittare per program, var även detta en milstolpe för det engelska. 
Det fanns även en special-cd just för Storbritannien med flera outgivna remixer: Naked Eye Extended, Red Jerry Dub och Red JerryMix.
Skivsläppet Get-A-Way gjorde även intåg på den betydelsefulla Radio One A Playlist och stannade kvar där som den mest spelade låten i tre veckor. 
Efter topp 10-placeringar världen över, tillsammans med topp 5-placeringar på Eurocharts, Get-A-Way vilken vann flera guldplattor, banade vägen för No More (I Can't Stand It) att hamna på den segerrika Golden March. 
No More (I Can't Stand It) nådde också #5 på Eurocharts, #5 i Israel och #8 i Storbritannien. 
En av remixerna var gjord av Damage Control. 
Återigen släpptes speciella remixer bara för Storbritannien med en Capri Dub Mix, en Ferrari F1 Mix, och en Overworked Mix.
Linda Meek ersatte Alice Montana (sångerskan i Get-A-Way) som sångerska efter att hon hade lämnat bandet. Gary presenterade sin egen kreation av Ragga/Rap och Speedmuffin vilket gör den karaktäristiska "maxxamuffin".

Sorti 
Istället för att försöka göra om succéerna från de två första singlarna, försökte de effektivt att presentera en ihärdigt bredare variant av musiken. 
Trots två massiva hits, känner få människor till vad eller vem Maxx var. 
Det var ett mysterium som Maxx glädjeligen försökte att underhålla. 
Tyvärr fick inte de två följande singlarna You Can Get It (även om den nådde #21 i Storbritannien ) och Move Your Body (en Reel to Real-imiterad singel) samma framgång. 
Ínte heller julsingeln Power Of Love gav någon större framgång. 
Följaktligen, efter det enastående 1994, försvann denna lovande och originella grupp från dansmusikscenen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar