måndag 7 januari 2019

Baslåda

Jag fick tag på en MDS Audiophile Pro APX 12" bas för ett tag sen,& tänkte jag skulle bygga om en  låda jag byggde för ca.15 år sen.
Jag brukar recycla mina lådor så gott det går )
 Här har jag sågat ut ett fyrkantigt hål,& sågat ut högtalarhålet lite större,då jag skulle få plats med basen & en port där.
 Dubbla 16mm spånskivor är segt att såga igenom!
 Här har jag lyckat fräsa ner en kant runt det fyrkantiga hålet,(med vinkelslipkniv & en hammare)
 Sådär blev det.
 Ca:6 mm nedfräsning.
 Nu insåg jag att sidan där jag skulle ha högtalaren var påbyggd med många skivor,så basen hade hamnat långt ut,& då hade inte min plan funkat,som ni kommer att se senare varför )
 Lika tjocka väggar här.
 Har markerat ut var slitsporten ska vara (är såklart uträknat innan så man vet storleken)
 Lite cirkelsågning senare.
 När jag byggde lådan så satte jag in stagpinnar i hörnen,dom var lite ivägen i porten just nu.
 Så med lite övertalning så försvann dom )
 En tunn skiva sågades till & limmades fast,som port.
Eftersom jag gjorde en slitsport,så kunde jag använda själva lådans 3 väggar & behövde då bara få in en skiva till så det blev en port.
 Lite filning på det nedsänkta fyrkantiga hålet.
 Det börjar ta sig ) 
 Sågade ut en ny skiva baktill,där hålet satt från början.
 Nu är det väl 3-4 skivor i botten,rätt stabil & tung låda )
 Har målat insidan av lådan )
 Blev fint med vitt.

 Skar till en spegelbit!
 Nu är den tunga (25kg) basen monterad i lådan.
 Lådan i bilen,där plexiglas är monterat i det fyrkantiga hålet )
 Och på andra sidan i lådan är spegeln )
Syns dåligt på bilden,men små färglada lysdioder är i lådan också )

söndag 6 januari 2019

Youtube

Remembering The Classic Need For Speed,LGR

Nyårskvällen

Som sagt,så var vi på Goodmorning Hotel i Karlstad över nyår.
On the road
En likadan selfie som förra året på Bloms i Mellerud )
Kläder kläder kläder..
Kiss my christmASS )
Ett stopp på Dollarstore i Säffle ) 
Mcdonalds i Säffle )
Jag tog en El Maco )
Har ni också märkt att dom har slutat ge ut taco pulvret nu?
K blir antastad utanför en godisbutik.
Såhär såg det ut efter att K varit framme )
Ett stopp på Bergvik i Karlstad
En Pete kusin,samma bil som sist vi var här,säkert nån som jobbar där som har den.

Jag icke road i klädbutiker )
Framme på hotelrummet )
En sned tv.
Utsikten.
K var vacker <3
Vi hade bokat bord på Pitchers,ett för mig nytt ställe.
Direkt vi satte oss ner så kom dom med skumpa,dom hade tydligen bara nyårssupé,vet inte vad det kostade riktigt,jag domnade bort i hörseln när dom nämnde 400 nånting..
Först kom förrätten hummersoppa.
En selfie )
Sen kom huvudrätten oxfile med ugnrostad potatis med rödvinssås.
Sen som efterätt Pannacotta.
Detta hände också )
Sen var vi ute på stan,var lämmeltåg till parken.

Lite filmer.

Dagen efter var det frukost)
Massa saker att välja på )
Min första runda.
K´s runda.
Min andra runda )
Sen tog vi det lugnt tills utcheckningen,sen rullade vi hemmåt.
On the road again.

lördag 5 januari 2019

Test

 Good Guys Brew,Hayley,6.5%
God,med liten ton av syrlighet.

Veckans retro

En makron, franska: macaron [makaˈʁɔ̃], är ett bakverk gjort på äggvitor, mald mandel, florsocker och socker.
De är biskviformade (runda kupolformade med platt botten) kakor som är några centimeter i diameter, med ett relativt fast ytterhölje och beroende på variant ett knaprigt luftigt eller ett mjukt segt innandöme.
Den marängliknande konsistensen kommer sig av ingredienserna, som delvis är desamma som i maräng (äggvita och socker).
Luftigheten beror på äggvitan och det förekommer inget mjöl eller jäsmedel i makronerna.
Kakorna är oftast ihoplagda två och två med en söt smaksatt smörkräm emellan.
Smörkrämen, och även de själva marängerna, smaksätts med många olika smaker, beroende på tillverkare, säsong, region och så vidare.
En vanlig smak är choklad.

Historia
I Frankrike kallas de dubbla fyllda makronerna för macaron vilket är samma namn som de enkla traditionella mandelbiskvierna som de har sitt ursprung från.
Dessa traditionella macarons har en lång historia i Frankrike, och är lokala specialiteter i flera områden.
Även detta namn på de traditionella kakorna har under 1800-talet spridit sig mellan länderna i Europa.
I Tyskland finns till exempel Makrone och i engelsktalande länder finns macaroon, som är mer solida och gjorda antingen av kokos eller mandelmassa.

Makronerna har fått uppmärksamhet och internationell spridning tack vare ett antal pariskonditorier; ett ledande namn är det stora konditoriet Ladurée, som i slutet av 1900-talet tog hjälp av konditorn Pierre Hermé och experimenterade fram makroner med nya färger och smaker.
Ladurée har sålt makroner sedan 1930-talet och de hävdar på sin hemsida att de var först med att lägga ihop mandelbiskvierna till makroner.

Variation
I Japan är det vanligt att man byter ut den malda mandeln mot mald jordnöt och smaksätter med wagashismaker.
Det kallas då makoron.
Den schweiziska konditorifirman Sprüngli tillverkar Luxemburgerli som liknar makronen, men är mindre och luftigare.



fredag 4 januari 2019