lördag 14 mars 2020

Veckans retro

Coronavirusutbrottet 2019–2020 är en pågående pandemi orsakad av viruset severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2), tidigare även kallat för 2019 novel coronavirus (2019-nCoV).
Viruset orsakar sjukdomen covid-19, en typ av lunginflammation med symptom som snuva, andnöd, huvudvärk, hosta och feber.
Utbrottet startade i den kinesiska staden Wuhan i provinsen Hubei och har sedan spridit sig.
Först drabbades främst andra provinser inom Kina samt angränsande länder i östra Asien.
Ett mindre antal fall hittades utanför Asien under utbrottets första period och viruset har hittats på alla kontinenter utom Antarktis.
I slutet av februari ökade antalet fall i Iran och Italien kraftigt och smittan spreds både inom dessa länder och vidare ifrån dem, främst runtom i Europa.
Totalt har över 135 000 sjukdomsfall registrerats och över 5 000 personer avlidit.
Den 11 mars 2020 meddelade Världshälsoorganisationen (WHO) att spridningen av coronaviruset klassas som en pandemi.

Upptäckt
Viruset upptäcktes i slutet av 2019 och den 31 december 2019 fick Världshälsoorganisationens (WHO) lokala kontor i Kina information om att en ny typ av lunginflammation dykt upp i staden Wuhan.
Den 7 januari 2020 kunde kinesiska myndigheter identifiera viruset som en ny typ av coronavirus efter att de lyckats isolera viruset.
Viruset gavs av WHO det tillfälliga namnet 2019 novel coronavirus, förkortat 2019-nCoV. Flera läkare i Wuhan försökte tidigt upplysa allmänheten om det nya viruset och den nya sjukdomen men anklagades av lokal polis för ryktesspridning och tvingades officiellt dra tillbaka sina påståenden som falska.

Rykten och desinformation
I samband med utbrottet har rykten och felaktiga uppgifter spridits, vilket har fått företrädare för myndigheter att tala om en "infodemi".
Det finns på internet bland annat konspirationsteorier om varifrån viruset kommer och vilka som står bakom.
Rykten i samband med sjukdomsutbrott är ofta ett sätt för människor att hantera den rädsla och oro de känner, men det finns risker för att felaktig information leder till att människor handlar på ett sätt som förvärrar utbrottet.
Rasistiska angrepp på personer med asiatiskt utseende har förekommit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar