lördag 4 maj 2019

Veckans retro

Pokémon Go (stiliserat som Pokémon GO) är ett platsbaserat spel med förstärkt verklighet som utvecklats av Niantic och utgivet av Niantic för IOS samt Android.
Spelet släpptes i juli 2016 och låter spelare fånga, strida och träna virtuella Pokémon som dyker upp ute i den riktiga världen med hjälp av smartphonens GPS och kamera.
Spelet är gratis att spela, men har köp tillgängliga i spelet.
I Sverige släpptes spelet den 16 juli.

Ett armband vid namn Pokémon Go Plus med en liten brosch utvecklad av Nintendo släpptes den 16 september 2016.
Den använder sig av Bluetooth för att ansluta till användarens telefon och med en lysdiod meddela bäraren när en Pokémon är i närheten.
Man kan nu även få Pokémons från att slåss mot dem i gyms.
Det kallas för en raid.
Det är vanligt att spelare tar legendariska Pokémons vid raids.

Spelupplägg
Olika Pokémon finns i olika miljöer; till exempel hittas vatten-Pokémon nära vattendrag.
Det förväntas komma olika evenemang inuti spelet där spelare kan byta Pokémon med varandra för att utöka sin samling.
Ett armband som kallas Pokémon Go Plus kommer att kunna användas tillsammans med appen.
Armbandet använder vibration och blinkande lysdiod för att meddela spelaren om Pokémon i ens närhet.
Spelaren trycker på knappen i en särskild Pokémon gosekvens för att fånga sin Pokémon, och kan efteråt se i appen vilken Pokémon som har fångats.
En funktion som än så länge inte existerar i appen är chat mellan spelare, men tredjepartsutvecklaren Tethr har släppt en positionsbaserad app vid namn "Chat for Pokemon Go - GoChat" som låter användare skicka direktmeddelanden till andra i närheten.
Tränare kan använda appen för att samlas och dela tips om olika platser för särskilda Pokémon, gym, och föremål.

Lansering
Globala lanseringsdatum för Pokémon Go
Spelet släpptes först den 6 juli 2016, med lansering i Australien, Nya Zeeland, och USA.
På grund av högt belastade servrar vid lanseringen förklarade Niantics vd John Hanke att fortsatt lansering skulle "pausa tills Niantic var bekväma" med de svårigheter man stött på.
Européerna fick se spelet lanseras med start den 13 juli i Tyskland, och de kommande tio dagarna till de flesta övriga länderna i Europa.
I Sverige släpptes spelet den 16 juli.
Släppet i Japan var planerat till den 20 juli,men försköts efter att ett sponsoravtal med snabbmatskedjan McDonald's hade läckt ut, och kom att släppas den 22 juli istället.[20] Det var tänkt att lansera spelet i Frankrike den 15 juli, men detta sköts upp till den 24:e för att respektera säkerhetsläget och oron efter terrorattacken i Nice den 14 juli.
Efter att ha stoppat en mängd tredje part-appar och webbsajter i slutet av juli 2016—som avsevärt minskade påfrestningen av servrarna— kunde Niantic fortsätta att lansera spelet världen över.
Central- och Sydamerika och större delen av Sydostasien fick se spelet under början av augusti.
Indonesien var det första landet i Asien där spelet gick att spela; trots att spelet först officiellt lanserades den 6 augusti kunde spelare fånga Pokémon redan tidigt i juli.

I Sydkorea har spelet inte kunnat släppas ännu, på grund av landets kraftigt begränsade tillgång till kartor på Internet.
Men på grund av en bugg hos Niantic hade ett litet område runt Sokcho i nordöstra delarna av landet räknats in i kartregionen för Nordkorea, och därför fullt tillgängligt att spela.
Många i Sydkorea har utnyttjat det här kryphålet.
Bussbiljetter från huvudstaden Seoul sålde slut och de bosatta i Sokcho delade med sig till turister om var de kunde hitta gratis wifi-zoner.
Spelare fann också ett gym i Panmunjom, längs Koreas demilitariserade zon; men detta togs senare bort från spelet av Niantic.
I spåren av lanseringen av Pokémon Go i Japan, kunde sydkoreanska Pusan åtnjuta spelbara områden av staden då den utgör en del av Japans kartområde i och med den intilliggande ögruppen Tsushima.

I Fastlandskina är tjänster från Google förbjudna och blockeras av den kinesiska brandväggen.
Pokémon Go-spelare i Kina köpte australiensiska App Store-ID:n och använde en app för att förfalska sin GPS-signal så att de kunde använda Googles tjänster och bluffa sin kartposition, då det inte finns några Pokémon tillgängliga att fånga i Kina.
Många kineser laddade ner en imitation av appen, som kallas City Spirit Go, ett spel som släpptes kort efter betaversionen av Pokémon Go testats i Japan.
Dock går det att spela Pokémon Go i regioner som (Manchuriet, Xinjiang, Hainan samt delar av Guangxi, Guangdong och Yunnan).
Pokémon Go blev tillgängligt i Shenzhen efter att det släppts i Hongkong 25 juli 2016.

Efter spelets lansering i Sydostasien, hade spelet utelämnat Myanmar (Burma), men spelare i städerna Yangon, Mandalay och Taunggyi har upptäckt att det var fullt möjligt att spela efter att Pokémon Go lanserats i Thailand.

Pokémon Go lanserades i september i flera länder på Balkan, i Macao, samt flera länder i Centralasien.
Den 4 oktober kom även spelare i 31 afrikanska länder att få tillgång till Pokémon Go, vilket innebar att nu alla permanent bebodda kontinenter kan spela Pokémon Go.

Mental hälsa
Pokémon Go har ansetts förbättra den psykiska och fysiska hälsan hos spelare som lider av depression och social ångest.
Enligt Kashmira Gander på The Independent gör spelet det enkelt för personer som har social ångest att interagera med människor med olika bakgrunder.
Enligt Dr. John Grohol, grundare av Psych Central, främjar spelet motion och skapar en "stark förstärkning för människor att gå ut och bli mer aktiva".
Han berättar vidare att social interaktion och underhållning snarare än motion, är en nyckelfaktor till spelets framgång.

Kritik
Appen har lett till mindre fallskador hos användare, liksom väpnade rån.
Appen har också kritiserats för att använda platser såsom begravningsplatser och minnesmärken som områden för att fånga Pokémon, däribland minnesplatsen för koncentrationslägret Auschwitz.
Spelandet har också kritiserats för att skapa ouppmärksamma trafikanter med trafikolyckor som följd.





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar