lördag 29 september 2012

Veckans retro


Solid-state drive (SSD) (på svenska ibland flashdisk eller halvledardisk) är en typ av lagringsmedium som normalt baseras på NAND-flash och utformas med samma typ av elektriska, signalmässiga och mekaniska gränssnitt som hårddiskar.
Det beror på att de är avsedda att fylla samma funktion, men utan hårddiskens känsliga rörliga delar. Solid-state-enheter kännetecknas av att de är betydligt snabbare, tystare och mindre känsliga än traditionella hårddiskar.

Användningsområden

Solid-state-enheter väntas få stor betydelse för bland annat bärbara datorer då de kan göras strömsnåla och inte är känsliga för stötar eller vibrationer.
Solid-state-minnen är idag (2011) framförallt vanliga i entusiastsystem och i bärbara datorer.
Solid-state-enheter finns i formfaktorerna 1,8 tum, 2,5 tum, 3,5 tum och även som instickskort för PCI-Express och ExpressCard.
Eftersom SSD saknar en roterande skiva är de egentligen inte bundna till dessa formfaktorer, och kan designas mer eller mindre fritt, vilket kan utnyttjas för att passa in diskarna där plats finns i exempelvis bärbara datorer.
Den sekvensiella läs- och skrivhastigheten är hög, de enklare modellerna läser omkring 250 MB/sekund (2011) vilket är cirka 4 gånger så snabbt som de vanligaste typerna av hårddiskar, medan de mest avancerade läser och skriver i långt över 1 GB/sekund (2011).
Liksom hos hårddiskar är den sekventiella skrivhastigheten något lägre än läshastigheten, på enklare modeller ända ned till halva läshastigheten.
Söktiden eller åtkomsttiden är mycket låg, omkring 0,1 millisekunder vilket är ungefär 100 gånger snabbare än hos mekaniska hårddiskar.
De låga söktiderna är den främsta prestandavinsten för den normala hemdatorn jämfört med en mekanisk disk.
I dagsläget (2011) är det vanligt med kapaciteter på 32, 64, 128, 256 och 512 GB.


Teknik

SSD som säljs idag bygger antingen på MLC (Multi-Level Cell), som lagrar fler än en bit per transistor, vilken ger något sämre prestanda men är billigare, eller på den äldre SLC (Single-Level Cell) vilken ger högre överföringshastighet och lägre strömförbrukning men är dyrare per megabyte att tillverka.


SATA / PCI-Express

Solid-state-enheter säljs i antingen SATA- eller PCI-express-utförande.

SATA

SSD-enheter som ansluts till SATA är det billigare alternativet, dessa har vanligen en läshastighet på omkring 200-550 MB/sekund och skrivhastighet på 125-300 MB/sekund (2011).

PCI-Express

Det dyrare alternativet är enheter som kombinerar flera Solid State-minnen på ett och samma kort i form av en lokal RAID-0 eller RAID-5-lösning.
Detta ger oerhört mycket snabbare läs- och skrivhastighet.
Dessa lösningar kan inte användas med SATA (I, II eller III) eftersom dessa gränssnitt är för långsamma.
De är istället utformade som kort som stoppas in i en PCI-Express (x4, x8 eller x16) kortplats.
Läs- och skrivhastigheten ligger idag (2011) på 500-1 400 MB/sekund, skillnaden i hastighet mellan läsning och skrivning är mindre än hos SATA-kopplade SSD:er.
Typiska storlekar på dessa lagringsmedia är idag mellan 512 GB och 1 TB.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar