lördag 2 juni 2012

Veckans retro.

Brum är ett barnprogram i TV om en bil vid namn Brum som gillar att hjälpa folk, och som produceras av det brittiska företaget Ragdoll Productions sedan 1991.
Titelkaraktären är en drygt meter lång leksaks-veteranbil som bor på ett bilmuseum.
Varje dag, då museets ägare inte ser det, smiter Brum iväg till staden Storköping ("The Big Town" i original) där han fångar bovar och hjälper folk i knipa.
Avsnitten slutar med att Brum kör hem till museet igen och backar in på sin plats.
Vare sig bilen Brum eller någon av karaktärerna i serien talar, enbart berättarröst finns, vilket gör det lätt att "dubba" programmet till andra språkutgåvor, som till exempel svenska.
Brum började visas i Bolibompa år 1997, serien har blivit mycket populär och har visats i repris många gånger sedan dess.
Museet i serien är Cotswold Motoring Museum i Bourton-on-The-Water, Gloucestershire, England.
Brum-bilen är permanent utställd där, när den inte används för TV-inspelningar eller olika publika framträdanden.
Serien kan ha inspirerat till den svenska serien Lisa Loop som hade precis samma handling som Brum, förutom att titelkaraktären var ett litet flygplan.
Under 2001 skapade Walt Charles, en arbetslös tecknare, i USA, Florida en tecknad serie av Brum med tillåtelse från TV-bolaget.
Ett bokförlag som endast var känt lokalt vid namn "Bookworld" sålde Walts idé och ett tag senare dök tidningen upp i en serieshop i området.
Dock blev tidningen aldrig någon succé, och tidningen publicerades bara i 50 exemplar och 2 utgåvor.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar