Det finns många varianter av makaroner.
En del är raka och lika långa som spaghetti.
Historia
Det råder delade meningar om varifrån namnet kommer.
En del hävdar att det härstammar från Grekland och andra att det kommer från Italien.
Det var den första slags pasta som introducerades i Sverige, sannolikt för cirka trehundra år sedan.
Konsumtion
Makaroner och annan pasta har snabbt ökat i popularitet.
På 1950-talet åt svenskarna cirka 0,8 kg pasta per person och år men 2004 låg konsumtionen på 8,2 kg per person och år.
Tillagning
Vanligen kokas makaroner i saltat vatten tills de blir mjuka i konsistensen, innan de serveras eller gratineras.
En del avslutar tillagningen med att röra i en klick smör eller margarin i kastrullen.
Makaroner kan även mjölkstuvas.
Till stuvade makaroner används med fördel makaroner med stora hål.
Stuvade makaroner smaksätts ofta med malen muskot.
Normal koktid är cirka 7–11 minuter.
Vissa grövre makaroner behöver koktid om 15 minuter eller mer.
En populär variant, snabbmakaroner, blir dock klara redan efter omkring 3 minuter.
Dessa är i regel mindre och tunnare än andra makaroner och ger en kortare mättnadskänsla.
I USA, Kanada och Storbritannien kokas ofta pastan tillsammans med en sås gjord av cheddarost vilket skapar rätten som kallas macaroni and cheese (makaroner och ost).
I Finland och Sverige är makaronipudding/makaronilåda en vanlig rätt på makaroner.