Sveriges nationaldag och svenska flaggans dag firas den 6 juni varje år och är en helgdag i Sverige.
Tidigare firades 6 juni enbart som "svenska flaggans dag" och det var först 1983 som dagen även fick status som nationaldag.
Sedan 1996 är nationaldagen en salutdag, och från och med 2005 är nationaldagen även en helgdag.
Nationaldagen firas dels till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung den 6 juni 1523, då Sverige åter blev ett fritt rike och bröt Kalmarunionen, dels till minne av att 1809 års regeringsform (som gällde fram till 1974 års regeringsform) skrevs under den 6 juni 1809.
Historik
Tisdagen den 6 juni 1893 hade Skansen avslutning av årets vårfest, och valde att högtidlighålla dagen i nationalistisk anda.
I utlysningen framgår att det var minnet av att Gustav Vasa valdes till kung år 1523 samt 1809 års regeringsform (som bägge inträffade den 6 juni) som utgjorde grunden.
Firandet skedde på initiativ av Artur Hazelius, Nordiska museets och Skansens grundare.
I Skansens årsbok för 1893 skriver Hazelius att "såsom de fosterländska minnenas högtidsdag har på Skansen införts den 6 juni, Gustafsdagen, vilken där har firats och hädanefter kommer att firas såsom svensk nationaldag".
Redan året därpå (1894) nämnde Svenska Dagbladet att på Skansen den 6 juni "liksom förlidet år skall firas såsom svensk nationaldag".
Det dröjde dock länge innan dagen fick någon formell status som nationaldag.
Innan 1893 hade den 6 juni uppmärksammats som Gustafsdagen till minne av att Gustav Vasa valdes till Sveriges kung i Strängnäs och Kalmarunionen därför slutgiltigt upphörde och Sverige blev en självständig stat.
Det inträffade den 6 juni 1523 enligt den julianska kalendern (16 juni 1523 enligt gregorianska kalendern, som dock inte fanns då).
Hertig Karl (den blivande Karl XIII) skrev under den nya 1809 års regeringsform också vid detta datum, 6 juni. Det dröjde dock till 27 juni det året innan de fyra ständerna i riksdagen hade godkänt den och den således trädde i kraft.
När en nationell minnesdag skulle införas var det en del som föreslog Gustav Adolfsdagen den 6 november, Karl XII:s dödsdag 30 november, kungens födelsedag och midsommarafton som då alltid inföll den 23 juni.
Nationaldagen
Många som analyserat nationaldagens betydelse genom århundradena har menat att den lösa historiska kopplingen till dagen har gjort att den inte alls firas i samma omfattning som till exempel Norges nationaldag.
Den inofficiella danska nationaldagen 5 juni, Grundlovsdagen, har en liknande lös koppling till historien och inte heller den firas i någon stor omfattning.
I Sverige firar var tredje svensk Sveriges nationaldag (läst 2017), och 2011–2016 har andelen ökat från 25 till 31 procent.
Bland nyare traditioner som har uppstått sedan nationaldagen blivit röd dag finns en inbjudan från kungen för allmänheten att gratis (alltså utan de vanliga inträdesavgifterna) besöka stora delar av Stockholms slott hela dagen.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar