Kaffefilter är ett trattformat filter av papper som placeras i kaffebryggaren för att skilja kaffedrick och sump.
Kaffefiltret uppfanns 1908 i Dresden av Melitta Bentz, som retade sig på spår av sump i kaffe och genom sina barns skolböcker hade fått idén att använda den inlagda läskpapperet som filter.
Efter henne och hennes företag Melitta kommer synonymen Melittafilter.
Användning
Sedan kaffefiltret har placerats i kaffebryggaren fylls det med malda kaffebönor.
När det heta vattnet rinner igenom, hindrar filtret de finmalda bönorna att passera till uppsamlingskärlet.
Efteråt kallas de återstående malda bönorna för sump och kan slängas tillsammans med filtret i komposten.
Andra slags trattar
Det finns runda kaffefilter för kaffebryggare och trattformade filter i olika storlek för att passa lösa bryggtrattar i olika storlekar. Storlekarna är dimensionerade efter mängden kaffe som ska bryggas per tillfälle.
Filter för större kaffebryggare som förekommer i offentliga miljöer eller kontorsmiljö kan ha olika utseende beroende på vilken funktion de behöver ha.
Filterstorlekar
Filter med beteckningarna 1×2, 1×4 och 1×6 har samma vinkel men olika höjd – ca 100, 125 respektive 150 mm.
Filter med beteckningarna 101 och 102 har en mindre vinkel och höjder på ca 95 respektive 115 mm.
Hälsa
Filtrerat kaffe heter bryggkaffe och anses vara mer hälsosamt än kokat kaffe från vilket sumpen avlägsnas på annat sätt.