lördag 3 mars 2018

Veckans retro

Addison Morton Walker (september 3, 1923 - 27 januari 2018) var en amerikansk tecknadstribellförfattare, mest känd för att skapa tidningsstrippae Beetle Bailey 1950 och Hi and Lois 1954.
Han undertecknade Addison på några av hans serier.

Tidigt liv
Walker föddes i El Dorado, Kansas, som tredje av fyra barn i familjen.
Efter några år flyttade sin familj till Amarillo, Texas, och senare till Kansas City, Missouri, i slutet av 1927 där hans far, Robin Adair Walker (1951), var en arkitekt medan hans mor, Carolyn Richards Walker (d. 1970), arbetade som tidningspersonalillustratör.
Han var av skotsk, irländsk och engelsk härkomst.
En av hans förfäder var en läkare ombord på Mayflower.

Under sina grundskolår ritade han för en studenttidning.
Han deltog i nordöstra högskolan, där han var cheerleader, skoltidningsredaktör, årboksartistredaktör, scenskådespelare i en radioprogram och körde stadscentrumscentrum som tillhörde flera organisationer.
Han hade hans första komiker publicerad vid 11 års ålder och sålde sin första tecknad film på 12.
Vid 14 års ålder sålde han regelbundet gagtecknader till Child's Life, Flying Aces och Inside Detective magazines.
När han var 15, ritade han en tecknad film, The Lime Juicers, för den veckovisa Kansas City Journal, och arbetade som en personalartist på samma gång för en industriell förläggare.
Vid 18 års ålder var han chefredaktör för Hallmark Brothers (senare Hallmark Cards) och var medverkan i att byta företagets kort från knuffiga björnar till gagtecknader, vilket är mer lämpligt för soldater.

Graduating från nordöstra högstadiet deltog han ett år vid Kansas City Junior College i 1942-43 innan han gick till University of Missouri.
Walker fysiska närvaro i Columbia är noterad av The Shack, som var en rambling burger gemensamma bakom Jesse Hall på Conley Avenue.
Bilder som liknar det inre av shacken framträdde i Beetle Bailey-tecknat film och nämns i namnet i september 14, 1950 Beetle Bailey strip.
Walker besökte Shack på returresor till Columbia med den sistnämnda till den ursprungliga strukturen år 1978.
Shacken förstördes i en brand 1988 och Walker återvände 2010 för engagemang av en replika av byggnaden i studentcentret med matplats nu formellt kallad "Mort's".
En livstidsbronsstaty av Beetle Bailey står framför alumni-centret som ligger nära The Shack.

1943 var Walker utarbetad i USA: s armé och tjänstgjorde i Italien, där han var en underrättelse och utredare och ansvarade också för ett allierat läger för 10 000 tyska POW. Efter kriget var han utstationerad till Italien där han var ansvarig för ett italienskt vakthållandeföretag.
Han släpptes som en första löjtnant 1947.
Han utexaminerades 1948 från University of Missouri, där han var redaktör och konstdirektör för högskolans humorstidning, Showme, och var ordförande för det lokala Kappa Sigma-kapitlet.

Serier
Efter examen gick Walker till New York för att driva en karriär i tecknade film.
Han började göra Spider, en en-serie för The Lördag Evening Post, om en lat, avslappnad högskolestudent.
När han bestämde sig för att han kunde tjäna mer pengar på att göra en multiplattforms serie, spindlade moralen till Beetle Bailey, så småningom distribuerad av King Features Syndicate till 1.800 tidningar i mer än 50 länder för en kombinerad läsare på 200 miljoner dagligen.

1954 gick Walker och Dik Browne på att lansera Hi and Lois, en spin-off av Beetle Bailey (Lois Beetle syster).
Under pseudonymen "Addison" började Walker Boners Ark 1968.
Andra stripper skapade av Walker inkluderar Gamin and Patches,Mrs. Fitz's Flats, The Evermores, Sam's Strip och Sam och Silo (de två sista med Jerry Dumas).

1974 öppnade Walker museet för tecknadskonst, det första museet som ägnades åt konsten av serier.
Det var ursprungligen beläget i Greenwich, Connecticut och Rye Brook, New York, innan de flyttades till Boca Raton, Florida 1992.

Under sitt liv ritade han speciella ritningar för individer, särskilt för dem som var sjuk.

Från tidigare äktenskap hade Walker och hans fru Catherine tio barn mellan dem.
Walkers sons Brian och Greg Walker producerar Hi and Lois-remsan med Chance Browne.

Böcker
Förutom böcker om serier och barnböcker har Walker samlat sina band i 92 "Beetle Bailey" -papper och 35 "Hi and Lois" -papper, plus att skriva sin självbiografi, Mort Walker's Scrapbook: Fira ett liv av kärlek och skratt.

I sin bok The Lexicon of Comicana (1980), skriven som ett satiriskt blick på de apparater som tecknare använder, uppfann Walker en ordförråd som heter Symbolia.
Till exempel, Walker myntade termen "squeans" för att beskriva starbusts och små cirklar som visas runt en tecknad huvud för att indikera förgiftning.
De typografiska symbolerna som står för profanities, som visas i dialogbollar i stället för den faktiska dialogen, kallas Walker "grawlixes".

Under 2006 lanserade han en 24-sidig tidskrift, The Best of Times, distribuerad gratis över hela Connecticut och tillgängligt online.
Den innehåller konstverk, pussel, redaktionell tecknad film, annonser och ett urval av artiklar, serier och kolumner syndikerad av King Features.
Hans son, Neal Walker, var redaktör och utgivare.
Mellan 2006 och 2010 publicerade de 27 nummer.


utställningar
I september 2000 inledde University of Missouri en Beetle Bailey 50-årsjubileum i den stora sammansättningen av Elmer Ellis Library, som visar ursprungliga dagliga och söndagsremsor, publicerade tryck och posterstorleken av utvalda band.


Priser
År 1974 grundade han National Cartoon Museum, och 1989 inleddes i sitt Museum of Cartoon Art Hall of Fame.
Han mottog Reuben Award 1953 för Beetle Bailey, National Cartoonists Society's Humor Strip Award för 1966 och 1969, Gold T-Square Award 1999, Elzie Segar Award 1977 och 1999 och många andra utmärkelser.
1978 mottog Walker den amerikanska legionens Fourth Estate Award, och år 2000 fick han den amerikanska arméens dekoration för distinkt civil tjänst.

Walker mottog Sparky Award för livstidsprestation från Cartoon Art Museum vid 2010 New York Comic-Con.
Den 29 september 2017 hedrade Walker på Yankee Stadium under den 7: e inningsträckan för sin tjänst under andra världskriget.

Privatliv
Walker var gift 1949 till sin första fru, Jean Suffill, som han hade träffat under sin tid vid University of Missouri.
De hade sju barn: Greg, Brian, Polly, Morgan, Marjorie, Neal och Roger.
Äktenskapet slutade senare i skilsmässa 1985.
Hans andra fru var Catherine Prentice, som han giftades den 24 augusti 1985.
Mort hade tre stegbarn via Cathy och hennes tidigare äktenskap.
Walker dog av komplikationer av lunginflammation den 27 januari 2018, vid sitt hem i Stamford, Connecticut. Han var 94 år gammal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar